Soya Penyebab Kenser??? Eeeee takutnya...
Betul ke ni?? Macamana saya penggemar soya... Hari-hari mesti nak minum air soya..
Dan sejak akhir-akhir ini ramai sangat yang bertanya dan meragui kehebatan dan khasiat ESP. Adakah sama saje dengan soya biasa tu... Disini saya membuat sedikit kajian dan pemahaman supaya kita faham apa yang kita ambil itu adalah berguna untuk badan kita supaya dapat diserap dengan sebaik-baiknya. Maknanya badan sihat, ilmu pun dapat.. Betul tak..
ESP ialah protin... kenapa protin itu penting???
Sebab protin adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh kita terdiri daripada protin seperti tulang, kulit, otot-otot, organ-organ, plasma, antibodi, enzim, hormon, hemoglobin dan sel-sel. Keseluruhan sel-sel dalam badan dianggarkan berjumlah 60 trillion untuk membentuk tubuh manusia. Semuanya bergantung kepada protin untuk menjalankan fungsinya seperti membina sel-sel baru. Menggantikan tisu-tisu yang rosak kepada tisu-tisu baru.
APA yang BEST tentang ESP??? Ia merupakan sumber "Protin Lengkap" dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian kita. Berasaskan tumbuhan (Non-GMO Soy) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolestrol dan TERBUKTI secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yang aktif.
Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormon yang sempurna.
ESP juga mengekalkan paras gula yang normal dalam darah. Kandungan lemak dalam ESP sangat minimum iaitu 1 gram sahaja dan tanpa laktosa. Dimana kadar penghadaman yang tinggi dan mudah diserap terus kedalam darah.
Dan yang penting tiasa perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet. Mengandungi 5 vitamin b, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga.
Kelebihan ESP menjadikan kulit muka menjadi cantik,halus, gebu dan berseri seri. Boleh juga menghilangkan parut jerawat. Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih. Menganjalkan kulit, meremajakan kulit kita. Menganjalkan payudara yang kendur. Cepat rasa kenyang dlm membantu pengurusan berat badan. ESP juga menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolestrol, menyokong kesihatan jantung dan prostat.
Dan jika ESP diambil bersama supliment2 lain akan membantu proses penyerapan yang lebih baik berbanding dengan mereka yang tidak mengambil bersama ESP.
APE BEZANYA ESP INI DENGAN SOYA BIASA??
Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh dan membesar secara organik - kenapa mesti organik.... sbb kajian penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dan dari segi kajian sudah terbukti hubungkait antara kanser dan nitrates... Jadi amatlah penting pesticides, fungicides dan herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran kacang soya ini.
Kacang soya itu mestilah Non GMO (tidak dihasilkan secara genatic - Kenapa kacang soya mesti non genatik engineered?? Sebab secara umumnya kacang soya yang dari genatik ini adalah murah dihasilkan (lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakan syarikat akan mencari cari cara untuk menjimatkan kos syarikat dan penyelidikan dan untuk menjimatkan kos kacang soya dihasilkan secara genetik. Dr. Loius J. Pribyl, a brazillian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian..... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.
Soy Protein itu mesti mengandungi 9 asid amino - Ini ciri-ciri yang penting. Badan memerlukan kesemua 9 ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi, enzim. If not essential amino asid is missing, the immune system can be depressed 30% and many important body functions are delayed or stopped.
Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mestilah dibasuh dengan air dan bukannye dengan alkohol - Alkohol tu haram.. satu hal pulak. Tapi kalau dicuci dengan alkohol ianya akan memusnahkan isoflavone... up to 88%. Sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko canser paru-paru and etc. Dan isoflavone juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
Bahan anti-thyroid / anti-growth substance mesti disingkirkan - Soy yang mentah mengandungi "anti-growth' dan "anti-tyrosine" substance sedangkan kalau kekurangan bahan2 ini akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that remove this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintance the HIGHEST LEVEL OF AMINO and ISOFLAVONES which are sensitive to heat.
Proses pembuatan soy protein sabaiknya tanpa pemanasan - Asid amino sangat sensitive dengan suhu yang panas. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS.
If an individual consistently consumes a diet that is lacking in
all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha / pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.
**** Credit dari group WAHMillionaire
Sejak
akhir2 ni..ramai sgt yg bertanya dan meragui khasiat ESP dan menyamakan dengan
sumber soya biasa..kat sini saya buat sedikit summary dan pemahaman supaya
setiap kite yg ambil ESP mengambilnya dengan ilmu dan dengan ilmu itu baru kite
yakin dan bila yakin baru laa khasiatnye akan betul2 terserap dan diserap
sepenuhnya oleh badan dan memberikan hasil yang kite inginkan...makan
tanpa ilmu tak bermakna apa2 malah akan memberi impak yg tak bgs sebab kite
akan mudah goyah dan ketidakyakinan itu sendiri akan memungkinkan kite tak
mendapat khasiat yg sepenuhnya dari ape yg kite makan dan ambil...
<p>ESP ialah protin..kenapa</p>protin penting?
- Sbb Protein adalah makanan terpenting untuk
badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit,
rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin
dan sel-sel.Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk
tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya
seperti Membina sel-sel baru, Menggantikan tisu-tisu badan yang lama@tua dengan
tisu-tisu yang baru, Menggantikan tisu-tisu yang rosak @ cedera dengan
tisu-tisu yang baru.
APA yg BEST tentang ESP ?merupakan Sumber
“Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh
badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, Berasakan tumbuhan (non-GMO
soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol Dan Terbukti secara
klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif,
disamping Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi
enzim dan hormone yang sempurna. ESP juga Membantu mengekalkan paras gula yang
normal dalam darah.Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) Dan Tanpa
laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah.
Dan plg penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, Mengandungi
5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga
- Kelebihan ESP Menjadikan kulit muka cantik,
halus,gebu dan berseri, Bantu hilangkan parut jerawat di muka, Memberi tenaga
berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, Menganjalkan
kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur, Cepat kenyang dan membantu
dalam pengurusan berat badan.ESP juga Menyokong kesihatan imunisasi badan,
mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.
- ESP jika diambil bersama supplement2 lain
akan bantu penyerapan yg lebih baik semua supplement yg kita ambik..cepat
menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg tak ambil bersama ESP.
<p>part tu sure dah tau</p><p>kan..so..nak tau kenapa ESP soya BERBEZA daripada soya biasa?? JOM BACA 7</p>KRITERIA PENTING ESP :
<p>INFO : Produk -ESP - 7</p>kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN
<p>Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar</p>secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab
kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan
berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer
dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak
digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
- <p>Soybean tu mestilan Non GMO ( tak</p>dihasilkan secaragenetic)~Kenapa soy protein
mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis
genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik
danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk
menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara
genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang
berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru
dimasukkan didalam sel tumbuhan
- <p>Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid</p>amino perlu-
Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan
hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is
missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body
functions are delayed or stopped.
- <p>Dalam proses pembuatan soy isolate,</p>soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah
satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan
isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan
risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon
dan menaikkan berat tulang
- <p>Bahan anti-thyroid/anti-growth</p>substance mesti disingkirkan- Soy
yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine"
substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood
pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that
uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a
raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES
which are very sensitive to heat.
- <p>Proses pembuatan soy protein sebaiknya</p>tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some
studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL
AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in
all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or
other body tissue development can be the result
- <p>Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur</p>calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah
sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur
calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan
kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah
cukup kalsium
These statement have been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Hubungi saya dengan sms / whatsapp ke 013 9568089 atau email intan74_rah@yahoo.com untuk maklumat lanjut.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan